In Zuid-Holland worden de meeste woningen van heel Nederland gebouwd. We zorgen ervoor dat die woningen voor iedereen beschikbaar komen: jong en oud, arm en rijk, in stad en dorp. Ook controleren we of voldoende sociale huurwoningen gebouwd worden en dat die eerlijk verdeeld zijn over heel Zuid-Holland. We willen dat alle woningen niet alleen nu, maar ook in de toekomst een goed thuis zijn op de plekken waar mensen over decennia nog willen wonen. Om dat voor elkaar te krijgen helpen we gemeenten, corporaties en bouwers met kennis, kunde en geld. Zo blijft Zuid-Holland een fijn thuis voor iedereen.
Tot en met 2030 heeft de provincie de ambitie om bijna 250.000 woningen te bouwen. Van de nieuw te bouwen woningen is tweederde betaalbaar, waarvan de helft wordt gebouwd door de corporaties. Gemiddeld moet ongeveer 1 op de 5 nieuwe woningen geschikt zijn voor ouderen.
Regionale Realisatieagenda’s en Programmering Woningbouw
Van plannen woningen maken, dat is hard nodig. In maart ’23 maakten we hierover afspraken met overheden, woningcorporaties, bouworganisaties, huurders, netbeheerders en drinkwaterbedrijven. Tot en met 2030 werken we met elkaar samen aan de uitvoering via woon- en versnellingstafels om te zorgen dat onze inwoners een gezond en betaalbaar thuis hebben.
De provincie Zuid-Holland let goed op dat de huizen gebouwd worden die nodig zijn. Daarom worden voldoende sociale huurwoningen gebouwd, die eerlijk verdeeld zijn over de hele provincie. Dit leggen we vast in ons omgevingsbeleid. Dat is belangrijk omdat huishoudens die tot zo’n 53.000 euro per jaar verdienen aanspraak maken op een sociale huurwoning. Ook willen we dat in totaal tweederde van de nieuwbouw in de categorie betaalbaar valt. We werken en denken mee met gemeenten en woningcorporaties om voldoende en betaalbaar te bouwen.
Programma Versnelling Woningbouw
We zorgen dat de juiste woning op de juiste plek gebouwd wordt en dat we de betaalbare woningen bouwen die onze inwoners zoeken. Het gaat niet alleen om wonen, maar ook om alles wat nodig is om je thuis te voelen, bijvoorbeeld: voldoende voorzieningen, werk, natuur en hoogwaardig openbaar vervoer. Daarom bouwen we bij voorkeur binnen het bestaand stedelijk gebied. We versnellen onze gebiedsontwikkelingen langs De Oude Lijn: de hoofdspoorweg tussen Leiden – Den Haag – Rotterdam – Dordrecht. Dit doen we bijvoorbeeld met de ‘Vliegende Brigade’ en het programma ‘Optoppen, Aanplakken en Uitplinten’.
Toekomstbestendig bouwen
Het is belangrijk dat de woningen die we vandaag bouwen klaar zijn voor de toekomst. De woningen van morgen zijn in ieder geval gezond, energiepositief, klimaatadaptief, circulair en natuurinclusief. Zo verlagen we de woonlasten, verkleinen de kans op schade en verhogen de leefbaarheid. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar we doen het nu al. Het is daarom belangrijk dat toekomstbestendig bouwen de norm wordt in Zuid-Holland. Zo zorgen we dat de woningen van vandaag morgen betaalbaar blijven.
Huisvesting aandachtsgroepen
De provincie zet zich in voor aandachtsgroepen die minder makkelijk een plaats kunnen vinden op de woningmarkt. We maken hierover afspraken met gemeenten, die landen in een regionale woonzorgvisie.
Ouderen
We worden steeds ouder en wonen steeds langer thuis. Onze ouderen verdienen een passende en betaalbare woning in een veilige en gezonde woonomgeving, waar hulp, ondersteuning en zorg toegankelijk zijn en altijd in de buurt. Samen met gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders en marktpartijen geven we invulling aan deze opgave. Door kennis te delen en concrete afspraken met elkaar te maken.
Arbeidsmigranten
Wie ergens werkt, moet ergens wonen. Arbeidsmigranten zijn belangrijk voor onze economie. De provincie wil dat de mensen die hier werken een goede plek hebben om te wonen. Samen met gemeenten, rijksoverheid, werkgevers en andere marktpartijen zorgen we dat we de mensen die een plek zoeken een goede plek kunnen vinden. Dat is niet makkelijk, maar wel belangrijk. We delen onze kennis met partners. Ook zorgen we dat de ruimtelijke regels het mogelijk maken dat gemeenten arbeidsmigranten op bepaalde plekken kunnen huisvesten.
Nieuwkomers
De provincie Zuid-Holland neemt samen met gemeenten de verantwoordelijkheid voor het huisvesten van asielzoekers, statushouders en Oekraïners. de realisatie ligt bij gemeenten.
Flexwonen
Flexwoningen zijn een goede oplossing voor veel mensen die met spoed een woning zoeken, zoals studenten, mensen die uitstromen uit een instelling en mensen waarvan de relatie strandt. Voor veel van deze mensen zijn de kleine verplaatsbare, stapel-, schakel-, en splitsbare woningen de ideale tussenstap naar een duurzaam thuis. Flexwonen biedt de mogelijkheid om snel, slim en betaalbaar te bouwen en om tijdelijk beschikbare ruimte te benutten voor tijdelijke woningen. Willen we voldoende betaalbare woningen voor onze inwoners realiseren, dan kunnen we niet zonder flexwonen.
Subsidieregelingen wonen
De provincie bouwt zelf geen woningen, maar stimuleert waar mogelijk. Door slim subsidie in te zetten helpen we gemeenten, corporaties en bouwers om de woningen te bouwen die nodig zijn. De subsidieregeling wonen is een steun in de rug en een extra motor bij de ontwikkeling van woningen. Zo maken we woningen mogelijk die anders moeilijker gebouwd zouden worden, zoals betaalbare woningen, projecten met een onrendabele top en seniorenwoningen.
Verkenning, analyse en monitoring Wonen
We willen dat er gebouwd wordt wat nodig is, voor wie het nodig heeft. Daarom volgen we de situatie op de woningmarkt. Daarbij kijken we hoe de woningvoorraad zich nu en in de toekomst ontwikkelt. We onderzoeken hoe dit aansluit bij de vraag van huishoudens. Ook monitoren we de realisatie van onze woondoelen. Zo kunnen we onze koers bijstellen wanneer en waar dat nodig is.